CV - Sofie Lindeström 

UTBILDNING
1983.08 - 1986.06

Kristinehamns gymnasieskola, Naturvetenskaplig linje
1986.08.25 - 1990.06.08

Högskolan i Kalmar, Linjen för Tillämpad Livsmedelskemi
Treårig högskoleutbildning med 20p Biologi och 20p Kemi första året och därefter specialisering i ämnena Livsmedelskemi, Biokemi, Livsmedelsmikrobiologi, Organisk kemi och Livsmedelsteknologi med process- och kvalitetskontroll samt Näringslära. Fil. kand. i kemi.

1995 - ISO 9001 (I&N)

1996 - HACCP (2 dagar, SIK)

1996 - Hygienteknik (3 dagar, Bioteknisk processdesign)

1997 - Projektledning

1999 - Norsk Ledertrening, lederkurs (1 vecka, Saetre Kjeks, Norge)

2000 - Microsoft word, Excel & Front Page

2001 - Utnämnandet “Top Contributor” på IBM i Irrland

2002 - Negotiation Skills + Coaching (IBM Irrland)

2005 - Kommunikation (4dagar)

2006 - Internrevision BRC (2 dagar, Anticimex)

2007 - Grundläggande miljöutbildning (Ekocentrum)

2008 - Orienteringskurs för BRC (Prosantias)

2009 - Allergi- & Överkänslighetsframkallande livsmedel (LRQA)

2010 - Livsmedelsmikrobiologi (Indevex Watertech)

2010 - Ekologisk grundkurs (KRAV)

2011 - FSSC 22000 (2 dagar, Intertek)

2012 - Affärsekonomi + Affärsutveckling (BRG)

2013 - Hantering av allergener & överkänslighetsframkallande livsmedel (LRQA)

2013 - Utvärdering av leverantörskedjor & Food Fraud Management (LRQA)

2015 - Kvalitet, säkerhet och trovärdighet i livsmedelskedjan (LRQA)

2016 - Ledningsseminarium BRC Agents & Brokers (Bergström & Hellqvist)

2018 - BRC Food Safety Issue 8, 2 Day Auditor Training (BRCGS)

2019 - Märkning & hälsobudskap (Livsmedelsföretagen)

ARBETSLIVSERFARENHET

1988.06.13 - 1989.08.06

Laboratoriemedarbetare - Arla Kalmarmejeriet

1990.06.11 - 1991.06.30

Forskningslaborant - Göteborgs Universitet, Institutionen för Klinisk näringslära

1991.07.01 - 1994.12.26

Miljö- och hälsoskyddsinspektör - Miljöförvaltningen, Göteborg

Detta arbete innebar att resa runt och inspektera olika företag i livsmedelsbranschen inom ett geografiskt ansvarsområde. Arbetet var mycket självständigt och innefattade allt från planering och inspektion till rapportering och uppföljning av problemfall. Detta var en lärorik tid då jag lärde mig att handskas med olika sorts människor. Här upptäckte jag även min förmåga att förklara för folk hur de bör jobba för att uppnå bästa resultat.

1994.12.27 - 1998.09.30

Kvalitetsingenjör - Göteborgs Kex AB, Kungälv
Som kvalitetsingenjör kontrollerade jag kvaliteten på råvaror och färdigvaror, diskuterade specifikationer och kvalitetsproblem med produktionsavdelningen samt råvaruleverantörer i Sverige och andra europeiska länder. Jag utvecklade nya analysmetoder och köpte in analysutrustning. Jag ansvarade för att utforma ett HACCP-program och att utbilda företagets personal i hygien- och kvalitetsfrågor. När Göteborgs Kex införde ISO 9001, ansvarade jag för urval och framtagning av kalibreringsinstruktioner för alla företagets instrument. Jag arbetade mycket i projekt, b.la. för införande av nya produktionslinjer och nya råvaror samt utveckling av existerande produkter, b.la sylten i Singoalla.

1998.10.01 - 2000.08.31

Kvalitetssjef - Saetre AS, Norge
Saetre AS är Norges ledande kexföretag. Det ingår i Orklakoncernen och är systerföretag till Göteborgs Kex. Som kvalitetschef på Saetre AS hade jag totalansvar för produktkvaliteten på kex producerade i Norge, Sverige och Storbritannien för den norska marknaden. Jag hade regelbunden kontakt med råvaruleverantörer och myndigheter och var ansvarig för att våra produkter producerades med hänsyn till gällande lagstiftning om märkning, hygien osv. Under min tid som kvalitetschef implementerades företagets egenkontrollprogram (IK-MAT) vilket även inkluderade utbildning av hela företagets personal.

Jag var också kontaktperson gentemot företagets marknadsavdelningar i Norge och Sverige samt exportavdelningen i Sverige rörande kvalitetsfrågor. Tjänsten som kvalitetschef innebar även personalansvar för avdelningens anställda. Andra uppdrag jag hade var att ingå i Saetres ledningsgrupp, agera som projektledare samt delta i ORKLA’s olika nätverk för b.la. GMO och lagstiftning. Jag trivdes mycket bra med jobbet som kvalitetschef på Saetre, ett litet företag med korta beslutsvägar.

2001.02.20 - 2002.07.05

Order Manager - IBM, Irland
Att arbeta som Order Manager på IBM, Irland innebar att vara koordinator och spindel i nätet mellan säljarna, ekonomiavdelningen och process-avdelningen i Dublin, samt produktionen i Skottland. Mitt jobb var att se till att kunderna fick sina produkter i tid genom att medla, lösa problem och se till att alla tog ansvar för sin del i kedjan. Jag diskuterade och förhandlade med människor på alla nivåer, något som jag tyckte var mycket inspirerande eftersom jag fick ha kontakt med så många olika, intressanta människor. Arbetet innefattade även analysering och rapportering. Miljön var oerhört dynamisk och jag arbetade med människor från hela Europa. Arbetet var mycket självständigt.

2002.10.28 – 2006.04.30

Livsmedelsinspektör – Miljöförvaltningen, Göteborg
På Miljöförvaltningen i Göteborg arbetade jag på industrienheten på Livsmedelsavdelningen där jag gjorde inspektioner på livsmedelsindustrier och större lager i Göteborg. Inspektionerna var oftast i form av s.k. systeminspektioner, vilket innebär att man reviderar företagens kvalitetssystem, allt från egenkontrollprogram med HACCP till BRC. Jag var med när de nya hygienförordningarna från EU kom och är därför insatt i dessa.

Som representant för Miljöförvaltningen deltog jag också i olika projekt och samarbetsgrupper både internt och externt. Bland annat deltog jag i Gentekniknämndens GMO-seminarium efter att Livsmedelsverket hade rekommenderat mig för nämnden. Dessutom undervisade jag blivande inspektörer på Göteborgs universitet.

Jag ansvarade också för klagomålsprocessen i förvaltningens kvalitetsarbete, som berörde alla avdelningar på Miljöförvaltningen. Ett intressant tillskott till mina arbetsuppgifter var uppdraget som ledare för en av reflektionsgrupperna i förvaltningens kommunikationsutbildning. I den rollen trivdes jag verkligen.

2006.05.01 – 2009.12.31

Kvalitetschef – Ridderheims Delikatesser, Göteborg
På Ridderheims arbetade jag som kvalitetschef på deltid på konsultbasis med allt vad det innebär att vara kvalitetschef.

2006.05.01 –

Livsmedelskonsult
Arbete som kvalitetschef på Ridderheims Delikatesser samtidigt med andra kunder. Därefter fortsatt arbete med befintliga och nya kunder i eget bolag, se beskrivning nedan.

PERSONLIG INFORMATION
Jag är en mycket social och utåtriktad person. Mina vänner säger om mig att jag är omtänksam, varm, glad och bestämd. Jag har en förmåga att influera folk omkring mig och skapa en trevlig atmosfär. Jag är bra på att lyssna och har alltid varit omtyckt bland mina kollegor. Jag tycker om människor och har lätt för att kommunicera med alla typer av människor oavsett befattning. Jag är flexibel och har lätt för att samarbeta. När jag delegerar eller säljer en idé gör jag det genom att förklara och övertyga på ett pedagogiskt sätt.

Jag har en stark vilja men samtidigt tålamod, arbetar systematiskt och självständigt samt har en förmåga att se helheten. Jag är resultatinriktad och lösningsorienterad. Jag arbetar bäst under press och stort ansvar och är inte rädd för att fatta viktiga beslut. Jag drivs av att åstadkomma förbättringar samt enkla och användbara lösningar. Jag är också en tävlingsmänniska och är full av idéer, och behöver utmaningar i livet för att utvecklas och trivas.

Livsmedelskonsult Sofie Lindeström AB
Som livsmedelskonsult i mitt eget bolag hjälper jag livsmedelsföretag med deras kvalitetsarbete. Mina kunder skall känna trygghet i att leverera säkra livsmedel till sina kunder.

Mervärde

  • Senior

  • Helhetslösning – alla tjänster i en person (rådgivare, utförare, utbildare, interim kvalitetschef)

  • Flexibel – personlig service

  • Tillgänglig – senior rådgivning inför viktiga beslut i avgörande situationer för livsmedelssäkerheten, ger en trygghet

  • Bred och djup kompetens – Expert inom hela området livsmedelssäkerhet. Specialkompetens inom mikrobiologi, livsmedelskemi, märkning, livsmedelslagstiftning. Har erfarenhet från både myndigheter och näringslivet, med näringslivsperspektiv.

  • Engagerar och inspirerar – genom annorlunda internrevisioner och spännande utbildningar, får medarbetarna att vilja jobba med kvalitet

  • Tänker nytt – tolkar lagstiftningen och standardkraven, förenklar och ser till att ni gör rätt saker

  • Helikopterperspektiv – ser er verksamhet med nya ögon och erfarenhet från många företag, kommer med åtgärder

  • Ställer krav, ärlig – vågar säga ifrån inåt i hela organisationen, kan utmana revisorn kompetensmässigt och agera advokat åt kunden

  • Pedagogisk och jordnära – Skapar användbara rutiner som folk förstår – ett system att jobba efter och inte en hyllvärmare → detta i sin tur skapar säkrare produkter som ger trygghet och bättre lönsamhet

Tjänster

  • Senior Advisor åt kvalitetschef

  • Senior rådgivning inom alla frågor som rör livsmedelssäkerhet och kvalitet, som exempelvis riskanalyser, märkning, provtagning och tolkning av analysresultat, förändringar i produkt och process, kvalitetsproblem, produktförbättringar, tvister med myndigheter för livsmedelstillsyn, ny- och ombyggnad av livsmedelslokal

  • Rådgivning vid val av standard för produktsäkerhet, som FSSC 22000, BRC (Food, Agents & Brokers, Packaging) och IP Livsmedel, nulägesanalys inför revision

  • Projektledning för införande av ledningssystem för livsmedelssäkerhet inför certifiering enligt ovan

  • Ger råd till förbättringar av företagets befintliga kvalitetssystem 

  • Tolkar lagstiftning och standardkrav

  • Verifiering av årets kvalitetsarbete som underlag för ledningens genomgång

  • Validering av HACCP-system

  • Utarbetar anpassade rutiner för livsmedelssäkerhet och kvalitet

  • Gör faroanalyser och HACCP-system

  • Gör Food Fraud Analysis för att förebygga livsmedelsbedrägerier

  • Utför internrevisioner hos kunden

  • Utför opartiska leverantörsaudits hos tillverkare/leverantörer åt kunden

  • Stöd vid externa revisioner från certifieringsorgan, kunder och livsmedelsmyndigheter

  • Utbildar i livsmedelssäkerhet, livsmedelshygien, livsmedelsallergier, HACCP, märkning av livsmedel, förbättringsarbete, övergripande livsmedelslagstiftning, hur man lyckas med en revision, internrevisioner, livsmedelsbedrägerier, FSSC 22000, BRC och IP Livsmedel

  • Interim kvalitetschef

Några av mina kunder 

  • Ridderheims Delikatesser, Västra Frölunda Göteborg (Kvalitetschef på deltid 2006-2009)

  • Lejonet & Björnen, Göteborg (Kvalitetssystem, hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel, utbildningar, förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor)

  • Storck, Köpenhamn/Berlin/London (Löpande stöd i märkningsfrågor)

  • Param Para, Stockholm (Löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor, interna revisioner, utbildningar, validering HACCP)

  • Havets Skafferi, Göteborg (Kvalitetssystem, hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel, utbildningar, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor)

  • Stjärnlax, Göteborg (Kvalitetssystem, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor, utbildningar, interna revisioner)

  • Lundgrens Primörer, Kungälv (Kvalitetssystem, hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel, utbildningar, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor)

  • Göteborgs Hamn, Göteborg (Lokal och rutiner för importkontroll)

  • DB Schenker, Sverige (HACCP-system)

  • Örneborgs Delikatesser, Göteborg (Kvalitetssystem, hjälpt att bli certifierade enligt FSSC 22000, mentor åt kvalitetsansvarig, förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor)

  • Dalblads Nutrition, Lerum (Hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel)

  • Swedavia, Bromma (Lokal för vattenförsörjning till flygplanen, HACCP-system)

  • Lantmännen Unibake, Örebro (Interim kvalitetschef)

  • Fjällbröd, Lidköping (Kvalitetssystem, hjälpt att bli certifierade enligt FSSC 22000, utbildningar, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor, interna revisioner, ledningens genomgång)

  • Innovation Brands, Göteborg (Kvalitetssystem, hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor)

  • Dahls Bageri, Göteborg (Hjälp med utformning av nytt bageri)

  • Ewalco, Mölndal (Hjälpt att bli certifierade enligt BRC Agents & Brokers, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor, interna revisioner)

  • Annas Pepparkakor, Tyresö (Förbättringsprojekt)

  • Formpac, Kungälv (Hjälpt att bli certifierade enligt BRC Packaging & Packaging Materials, senior rådgivning i livsmedelsfrågor, utbildning)

  • Prinsens Sill & Sallader, Ytterby (Hjälpt att bli certifierade enligt FSSC 22000, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor, interna revisioner, ledningens genomgång)

  • Fiskebäcks Seafood, Göteborg (Hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel, utbildningar, löpande förbättringsarbete och stöd i kvalitetsfrågor)

  • Fria Bröd, Göteborg (Hjälpt att bli certifierade enligt BRC Food grade A, interim kvalitetschef, ledningens genomgång, utbildningar, interna revisioner, validering HACCP, stöd vid nybyggnad, coach åt kvalitetschef)

  • Varbergsköket, Varberg (Hjälpt att bli certifierade enligt FSSC 22000, utbildningar, stöd vid ombyggnad)

  • Orkla Confectionary & Snacks AB, Kungälv (Senior konsult för livsmedelssäkerhet och kvalitet, interna revisioner, HACCP, förenkling av hygienronder)

  • Mycorena, Göteborg (Senior konsult för livsmedelssäkerhet och kvalitet, rådgivning livsmedelslokal, validering HACCP, hjälpt att bli certifierade enligt IP Livsmedel, utbildningar, interim kvalitetschef)